Bijbelles

25-02-2015 18:55

Gisteren zijn we gestart met de Bijbelles voor de kinderen van standaard 5 tot en met 8.

Omdat deze kinderen langer naar school gaan dan de lagere groepen, zijn ze meestal te laat voor de Bijbelles van de dominee.

Daarom hebben we besloten om op dinsdag en donderdag deze kinderen s'middags Bijbelles te geven.

We behandelen dan de catechismus aan de hand van eenvoudige vragen. 

Deze kinderen zijn 12 jaar en ouder, dus nu krijgen zijn Bijbelles op een wat hoger niveau.  

Ik deed het samen met de dominee. Het is de bedoeling dat ik hem inwerk en dat hij het straks van mij over gaat nemen.

Ik vond het echt fijn om met deze kinderen bezig te zijn met Gods Woord. Ze waren heel betrokken.

Wel zie je dat steeds dezelfde kinderen antwoord geven. Om ook de anderen erbij te betrekken, gaf ik een jongen de beurt die zijn vinger niet opstak. Hij moest een vraag voorlezen. Tot mijn verbazing zei hij niets.

Omdat ik hem nog niet goed ken, was ik bang om teveel aan te dringen. Maar de dominee zei dat hij het wel wist, maar bang was om te falen. Dus ik bleef aanhouden. Hij zei echter geen woord.

Misschien is het Engels nog te moeilijk voor hem, dacht ik. Dus ik liet hem iets in Chichewa lezen. Daar kwam hij met veel hulp wel uit. Maar toch vraag ik me af wat er met deze jongen aan de hand is. Als je in standaard 5 zit, moet je toch een vers uit de Bijbel kunnen lezen? Of hij was volledig geblokkeerd.

De kinderen hebben de gewoonte om hard te  gaan lachen als iemand iets verkeerd zegt. Dan kan je ook wel begrijpen dat verlegen kinderen niets durven zeggen. Stel je voor dat je iets verkeerd zegt!

Deze gewoonte zou ik graag zo snel mogelijk afleren.

Kinderen in Malawi leren het meeste door verhaaltjes. Het is eigenlijk een terechtwijzing op een indirecte manier. Malawi heeft een echte verhalencultuur. Omdat veel mensen niet kunnen lezen en schrijven, worden er veel verhalen verteld. Daar genieten ze van. Ook al is het steeds hetzelfde verhaal.

Daarom werkt het het beste om een verhaaltje te vertellen over iets wat je de kinderen wilt leren.

Ik ga het proberen..........