Hulptransport naar Nsanje

19-01-2015 03:00

Vandaag zijn we met een vrachtwagen met hulpgoederen naar het rampgebied in Nsanje geweest om daar voedsel en andere middelen uit te delen.

Het is goed om de toestand met eigen ogen te zien.

Doordat het een paar dagen vrij droog is geweest, is het water inmiddels weer een stuk gezakt.

Duizenden daklozen worden opgevangen in tentenkampen of scholen.

We gingen naar één dorp in het getroffen gebied. Daar werden mensen uit verschillende dorpen opgevangen in klaslokalen. De vloer van het lokaal was heel nat doordat er net weer een regenbui was gevallen. De regen kwam door de ramen. Er lag een babytje in een hoek te slapen. In een andere hoek stonden twee geiten. En  dan te bedenken dat vannacht al die mensen daar op de grond moeten slapen.

De verhalen die we hoorden waren schrijnend.

Een moeder vertelde me dat ze met haar kinderen in een boom was geklommen toen het water steeds maar steeg.  Met behulp van een helikopter zijn ze gered. Maar twee van haar vijf kinderen zijn verdronken.

 

Het was een hele klus om de spullen uit te delen. De mensen wilden natuurlijk allemaal graag vooraan staan. Gelukkig was er iemand van de overheid die ons daarbij hielp.

De mensen werden opgesteld in rijen van 20 en om de beurt kwamen ze om borden, soya, maismeel, een emmer en zeep te ontvangen.

Het trof me hoe zorgelijk de gezichten van de mensen stonden. Alles zijn ze kwijt geraakt. Hun huis, hun bezittingen en wat nog veel erger is: Veel familieleden zijn omgekomen in het water.

We hadden ook dekens meegenomen. Maar niet genoeg voor iedereen. De moeders met kleine kinderen kregen het eerst een deken.

De mensen drongen voor en werden heel onrustig.

Een oude oma begon heftig tegen Wim in het Chichewa te praten. Zij kreeg ook een deken.

Wat een verandering kwam er op haar gezicht! Ze straalde gewoon toen ze met de deken wegliep.

 

In het volgende dorp ging het veel minder gestructureerd Het was niet duidelijk welke mensen er nu echt hulp nodig hadden. Het scheelde niet veel of het kwam tot een gevecht. Daar zijn we ook gestopt met het uitdelen.

We hebben de spullen aan de plaatselijke overheid gegeven. Die zullen kijken welke mensen het nodig hebben.

Volgende week hopen ze weer naar dit gebied te gaan om hulpmiddelen te brengen. Want 10 kg maismeel is natuurlijk zo weer op. Maar eerst moeten er lijsten komen van mensen die echt hun huis zijn kwijtgeraakt. Dan kunnen we de namen aflezen en de spullen uitdelen.

Deze mensen hebben onze hulp nodig. Niet alleen nu door hen voedsel te geven. Maar ook straks bij het opbouwen van hun huizen en het bebouwen van hun land.

Nu zijn we nog maar op drie plaatsen geweest. Maar er zijn nog veel meer dorpen waar de mensen dringend hulp nodig hebben. De kans op een uitbraak van ziektes is groot in deze  slechte omstandigheden.

Ze verwachten dat er nog meer zware regenbuien zullen komen.

Laten we hopen en bidden dat er niet nog meer mensen worden getroffen door overstromingen.

 

Alle hulp die gegeven wordt is heel welkom! Uw gift kunt u storten op NL57 RABO 0161485502 ten name van Stichting Timotheos te Staphorst onder vermelding van 'noodhulp.'  U kunt ervan verzekerd zijn, dat uw gift voor dit doel gebruikt wordt.

Dit is een link naar een aantal filmpjes van de situatie in Malawi 

Het geeft een goed beeld van de ramp die er heeft plaats gevonden. 

youtu.be/aaPRxnpTWIU