Bep Klok

Even voorstellen...

Op 26 november 2014 ben ik vertrokken naar Malawi om daar te werken als veldwerkster voor Stichting Timotheos.

 

Daarvoor heb ik 21 jaar in het onderwijs gewerkt: 10 jaar op het basisonderwijs en 11 jaar op het speciaal onderwijs. Ik heb daar vooral aan kleuters lesgegeven. Dat werk deed ik met plezier en vooral het werken met de kwetsbare jongste kleuters had mijn hart. Toch had ik altijd het verlangen om te werken met kwetsbare (wees)kinderen in Afrika. In 2012 ging ik voor het eerst naar Malawi om daar vrijwilligerswerk te doen voor Stichting Timotheos. We hielden evangelisatieweken onder de kinderen op verschillende plaatsen. Toen voelde ik duidelijk dat daar mijn hart lag en ik heb de stap genomen om te solliciteren. In april 2014 werd ik officieel benoemd. Na een periode van voorbereidingen met o.a. een taal en cultuurcursus vertrok ik aan het einde van het jaar naar Malawi.

 

In Malawi zijn meer dan 1 miljoen weeskinderen. Vaak worden deze kinderen opgenomen in gezinnen van naaste familieleden zoals een oom en tante of grootouder(s). Veel weeskinderen krijgen onvoldoende eten en gaan niet naar school.

 

Dagcentrum Namitambo

In Namitambo is door de stichting Timotheos in 2015 een kinderzorgcentrum voor deze kinderen opgezet. Op dit moment komen daar ruim 200 kinderen. Wezen en kinderen uit kwetsbare gezinnen worden hier opgenomen. Al deze kinderen hebben een sponsor uit Nederland.

 

We hebben onze eigen kleuterschool. Deze bestaat uit twee groepen. De jongste en de oudste kleuters. De kleuterschool wordt ook bezocht door kinderen uit de omliggende dorpen die niet in ons programma zitten.

 

Verder hebben we sinds 2017 een eigen basisschool van standaard 1-5. De bedoeling is dat deze school uitgebreid wordt tot standaard 8. Naast de kinderen die in ons programma zitten komen er ook andere kinderen uit het dorp. Zij betalen schoolgeld.

 

De kinderen van standaard 6 t/m 8 gaan op dit moment nog naar de regeringsschool.

 

Daarnaast is er in Namitambo een weeshuisje waar op dit moment 18 volledige weeskinderen worden opgevangen. Deze kinderen hebben geen familie die voor hen kan zorgen. In het huisje is een ‘moeder’ aangesteld die dag en nacht bij de kinderen is en voor ze zorgt. Daarnaast is er een assistente die een aantal dagen per week komt helpen.

 

Het kinderzorgcentrum wordt hoofdzakelijk gerund door de matrone, het schoolhoofd en de dominee.

 

De dominee is verantwoordelijk voor het geestelijk onderwijs aan de kinderen. Hij begeleidt ook de leerkrachten in het vertellen van het Bijbelverhaal.

 

De matrone is verantwoordelijk voor het eten wat de kinderen krijgen, medische zorg, kleding en andere noodzakelijke zorg.

 

Het schoolhoofd is verantwoordelijk voor het kleuter- en basisonderwijs. Hij stuurt de leerkrachten aan en controleert of alles gebeurd zoals het is afgesproken.

 

Mijn taak is om alles op het kinderzorgcentrum te coördineren. Regelmatig overleg met de matrone, de dominee en het schoolhoofd, vergaderingen met de leerkrachten, bezoeken van het weeshuisje, contacten onderhouden met de verzorgers van de kinderen en andere belangrijke personen van het dorp.

 

Als er nieuwe weeskinderen in het programma worden opgenomen, doe ik de intakegesprekken.

 

Ook zorg ik ervoor dat de kinderen twee keer per jaar een setje nieuwe kleren en schoenen krijgen, één keer per jaar een mat om op te slapen, een warme deken en een muskietennet.

 

Op zondag wordt er na de kerkdienst zondagsschool gehouden en dan vertel ik de kinderen uit de Bijbel.

 

Ons streven is om de Malawiërs te leren zelf de verantwoordelijkheid te dragen voor het kinderzorgcentrum zodat ik steeds meer op de achtergrond kan blijven.

 

Dagcentrum Nkomabassa

Op een andere plaats in Nkomabassa is in 2018 een soortgelijk project opgezet.

Daar komen op dit moment rond de 75 kinderen. Dit dagcentrum valt ook onder mijn verantwoordelijkheid.

 

Gebed

Ik hoop dat dit werk voor de weeskinderen een plaats mag hebben in uw gebed. We zijn in alles afhankelijk van de zegen van de Heere. Als Hij het Woord wil zegenen aan de harten van de kinderen zal het kracht doen. Dan zal het werk vrucht dragen.