Coronavirus nu ook in Malawi

Coronavirus nu ook in Malawi

Ook in Malawi is het coronavirus binnengedrongen. Op dit moment zijn er 16 personen bij wie het coronavirus is vastgesteld. Twee ervan zijn al overleden.

We vermoeden dat het er wel meer zullen zijn, maar omdat de ziekenhuizen hier vaak geen testmateriaal hebben en mensen niet direct met klachten naar het ziekenhuis gaan, hebben we geen bewijzen.

Inmiddels heeft de president wel afgekondigd dat de scholen, bars en restaurants gesloten worden en dat bijeenkomsten met meer dan 100 personen verboden is. In het openbaar vervoer mogen er nu maar twee in plaats van vier mensen op een bank zitten en de straatverkoop in de stad is verboden.

Maatregelen op onze kinderzorgcentra

Op onze kinderzorgcentra hebben we ook maatregelen getroffen. De kinderen komen nu in kleine groepen per dorp naar het centrum. De dominee bidt met hen en leest uit de Bijbel. Daarna krijgen ze het eten mee in een gesloten bewaardoos en vervolgens gaan ze gelijk weer terug naar huis. Dan komt de volgende groep. Het personeel draagt mondkapjes en handschoenen bij het serveren en uitdelen van het eten. Ook staan er overal emmers met water en desinfecterende zeep. De kinderen krijgen elke vrijdag een stuk zeep mee naar huis zodat ze thuis ook regelmatig hun handen kunnen wassen. De kinderen die HIV hebben, krijgen elke dag een vitamine C-tablet.

    

Op zondag zijn er nog wel kerkdiensten, maar er wordt afstand gehouden. Op verschillende plaatsen beginnen ze de kerkdienst nu eerst met de preek. Daarna gaan de kinderen met de matron mee voor zondagschool. De volwassenen blijven in de kerk en dan wordt de Catechismus behandeld. Ook de zondagschool wordt in kleine groepjes gehouden.

In Malawi hebben we niet het voorrecht dat de kinderen thuisonderwijs kunnen krijgen van de ouders. Dus het onderwijs ligt helemaal stil.

Honger of risico op besmetting

Overal waar je komt wordt gesproken over het coronavirus. Van ongeschoolde tot hoogopgeleide mensen; iedereen is er mee bezig. Toch zie je hier in Malawi dat het dorpsleven gewoon doorgaat. Mensen gaan naar de markt om hun inkopen te doen of om hun spullen te verkopen. Grote groepen mensen uit verschillende dorpen komen dan bij elkaar. Als er iemand besmet is, kan het zich heel gemakkelijk verspreiden. Maar hoe kun je dat voorkomen? De mensen hebben geen keus. Of ze lijden honger of ze nemen het risico om besmet te worden.

    

Ik merk hier dat de mensen gewend zijn aan besmettelijke ziektes. Regelmatig heerst er ergens cholera of dysenterie door de slechte hygiënische omstandigheden. Ook malaria, tuberculose of longontsteking kan hier dodelijk zijn omdat ze niet op tijd het ziekenhuis kunnen bereiken of ze krijgen niet de juiste zorg in het ziekenhuis.

Minister in Malawi roept op tot bekering

Ik hoor de mensen dan ook vaak zeggen: “Laten we bidden of de Heere ons wil bewaren en of deze ziekte mag verdwijnen.” Het besef dat de Heere alle dingen bestuurt is hier in Malawi veel sterker aanwezig. Ze kunnen dan ook niet begrijpen dat de meerderheid in Nederland niet gelooft dat dit Gods vinger is die deze ziekte gebruikt om de mensen op te roepen tot bekering. In Malawi riep een minister openlijk op om zich te bekeren in zak en as omdat anders iedereen zou sterven aan het virus!

We maken ons zorgen over Malawi als de ziekte hier uitbreekt. Over heel Malawi zijn maar 25 Intensive Care-bedden beschikbaar. En er zijn hier veel kwetsbare mensen door ondervoeding, aids of andere ziektes. Bovendien zijn de hygiënische omstandigheden in de dorpen slecht doordat er geen schoon water is, geen goede toiletten zijn en vaak ook gebrek aan zeep.

We kunnen niet anders doen dan met onze zorgen naar de Heere gaan en het alles in Zijn handen leggen. Ook Malawi heeft niets anders verdiend dan dat de Heere doortrekt met Zijn oordelen.

We hopen en bidden of de Heere deze roepstemmen wil zegenen aan ons aller hart en dat het ons aan Zijn voeten mag brengen. Dat we als de tollenaar in de tempel uit mogen roepen: “O God, wees mij de zondaar genadig!”

Een hartelijke groet van Bep