Drie dagen geen eten (bericht van Wim)

01-12-2016 18:57


Gisteren waren we weer een dag op het veld in het gebied waar heel erge honger geleden wordt. Dit is nog steeds het gevolg van de grote droogte van vorig seizoen. Op dit moment zijn de regens weer begonnen, geleidelijk aan en we hopen en bidden op een goede oogst. We helpen de mensen op verschillende manieren. We zijn begonnen met kleinschalige landbouw projecten om mensen te leren op een meer duurzame manier mais te verbouwen. Daarnaast hebben we een aantal irrigatie projecten lopen. De mensen zijn hier blij mee en dankbaar voor, maar….. de volgende oogst wordt pas D.V. April 2017 verwacht. Tot die tijd moeten mensen zien rond te komen met de oogst van vorig jaar, die er dus op een heel aantal plaatsen niet was. De komende vier maanden zijn een ongelooflijk lange en zware periode voor die mensen.

De twee groepen die het zwaarst te lijden hebben, zijn kleine kinderen en bejaarde mensen. Momenteel voeden we naast onze reguliere projecten 7.500 kinderen onder de 8 jaar extra zes dagen per week. Ruim 2.000 bejaarden komen twee keer per week om  eten. Daar zit het grote problem. Twee keer per week een warme maaltijd is heel mooi, maar dat is uiteraard niet genoeg. Praktijk is dus, dat die mensen de rest van de week amper  eten. Ze leven op de maaltijd die ze bij ons krijgen of op bloembollen uit de rivier. Wekelijks horen we van mensen die door krokodillen worden gegrepen en opgegeten, omdat ze de rivier in gaan om bloembollen te zoeken. Ook een kind uit ons programma is op die manier om het leven gekomen. De rivier in gaan om bloembollen te zoeken voor je tante of oma en dan gegrepen worden. Heel aangrijpend, geen begrafenis, niets, want er is geen lichaam.

We horen ook geregeld dat bejaarde mensen sterven aan de gevolgen van ondervoeding. Men heeft weinig krachten meer en als men dan ziek wordt, is het snel sterven.

Kinderen en jongeren gaan met een lege maag naar school. Kortom, het is een noodsituatie.  Ik wilde er eigenlijk niet meer over schrijven, maar vanmorgen kreeg ik een Bijbeltekst binnen en dat blijft haken:

“Hieraan hebben wij de liefde gekend, dat Hij Zijn leven voor ons gesteld heeft; en wij zijn schuldig voor de broeders het leven te stellen. Zo wie nu het goed der wereld heeft, en ziet zijn broeder gebrek hebben, en sluit zijn hart toe voor hem, hoe blijft de liefde Gods in hem? -- 1 Johannes 3:16-17 (Statenvertaling).

Daarom toch nog een keer hierover geschreven. Voor  € 25 kunnen drie bejaarde mensen een maand eten en ook eten mee naar huis krijgen. Wie wil hen helpen?

Als iemand iets kan missen, uw gift is meer dan welkom op bankrekeningnummer NL 57 RABO 01614.85502 ten name van Stichting Timotheos te Staphorst o.v.v. honger.