Geen gemakkelijke tijd...

Geen gemakkelijke tijd...

De afgelopen maand is er weer veel gebeurd. Op 23 juni waren er verkiezingen voor de nieuwe president.

Misschien kunt u zich nog herinneren dat de verkiezingen van vorig jaar ongeldig zijn verklaard omdat er met stembiljetten was gefraudeerd. Op zich is dat al heel positief dat de rechtbank deze uitspraak heeft gedaan. Dat betekent dat ze toch onafhankelijk van de dienstdoende president durven te handelen.

Deze keer lijkt de stemming beter te zijn verlopen. Er is een nieuwe president gekozen. Dr. Lazarus Chakwera. Vorig jaar bleek hij eigenlijk ook al de meeste stemmen te hebben gehad, en ook bij de verkiezingen in 2014. Maar nu is hij het dan toch geworden. De mensen zijn over het algemeen blij dat ze een nieuwe president hebben en ze hopen op een positieve verandering.

Ook een geestelijk leider?

Dr. Chakwera was dominee en leider van de Assembly’s of God. Dat is één van de vele evangelische kerken in Malawi. We hopen en bidden van harte dat hij een echte geestelijke leider van het volk mag zijn die in zijn woorden en daden getuigd dat hij werkelijk in dienst van de Koning der koningen staat. Dan zou er hoop zijn voor de toekomst van Malawi.

Het is geen gemakkelijke tijd voor hem om zijn loopbaan als president  te beginnen. Het coronavirus verspreidt zich de laatste weken snel in Malawi. Nu niet alleen door de migranten die van andere Afrikaanse landen Malawi binnenkomen, maar ook in de gemeenschap zelf verspreidt zich het virus. Op dit moment zijn er rond de 1500 mensen besmet met het virus en 25 mensen overleden.

Zorgen om gezondheidszorg

De scholen zouden eigenlijk 13 juli weer open gaan. Maar zoals het er nu uit ziet, lijkt het er niet op dat het zal gebeuren. We maken ons zorgen over de gezondheidszorg. De ziekenhuizen zijn onvoldoende voorbereid op een grote coronauitbraak. Op dit moment gaan de besmette personen in quarantaine en krijgen ze daar medische hulp. Maar ook het medisch personeel wordt onvoldoende beschermd en er zijn al verschillende van de verpleegkundigen besmet geraakt.

Binnen Stichting Timotheos denken we heel hard na over hoe we onze kinderen en werknemers nog beter kunnen beschermen tegen het virus. Ook kijken we naar de mogelijkheden om met één ziekenhuis samen te werken, waar we onze kinderen of volwassenen naar toe kunnen sturen als ze besmet zijn. Op deze manier kunnen wij dan als organisatie dat ziekenhuis van de nodige middelen voorzien en daar ook wat toezicht op houden.

Tenslotte wil ik nog even kwijt dat ik merk dat er vanuit de gemeente veel meegeleefd wordt met en meegebeden voor de situatie in Malawi. Hartelijk bedankt daarvoor. Het doet ons goed in deze moeilijke periode. Ik hoop en bid dat de Heere uitkomst wil geven en dat ondanks alles Zijn koninkrijk uitgebreid mag worden. Psalm 46:11: “Laat af, en weet dat Ik God ben; Ik zal verhoogd worden onder de heidenen, Ik zal verhoogd worden op de aarde.” Daarom blijven we hopen…

Hartelijke groet van Bep