Kippenperikelen

11-05-2017 11:02

 

Naast de zorg voor onze weeskinderen vraagt onze veestapel ook de nodige aandacht.

In onze kippenschuur hebben we nu 65 legkippen en 100 mestkuikens.

Met de legkippen gaat het goed. Elke dag geven ze met elkaar rond de 65 eieren. Dat is heel mooi. De kinderen in Mbulumbuzi en Namitambo krijgen nu wat vaker een ei bij de maaltijd.

Daarnaast worden de andere eieren verkocht zodat we wat ook wat inkomsten hebben.

Stukje bij beetje willen we deze activiteiten uitbreiden zodat het dagcentrum in de toekomst voldoende inkomsten heeft om zelfstandig verder te gaan.

Met de mestkuikens blijkt het moeilijker om daar echt winst uit te krijgen.

Het is erg arbeidsintensief. De eerste weken moet de schuur warm gehouden worden met brandend houtskool. Bovendien is het voer ook duur.

We hebben met elkaar berekend dat we eigenlijk weinig of geen winst maken met de mestkippen.

En als je een ziekte krijgt, dan draaien we verlies.

Dus we moeten wat veranderen.

Een vriendin uit Zambia vertelde me dat ze het voer van de kippen mengt met maispulp. Daardoor hoef je minder kosten te maken voor het voer.

Ik stelde dat voor aan de medewerker die over de kippen gaat. Hij was het er helemaal niet mee eens. Volgens hem kon dat echt niet. De kippen zouden dood gaan of niet goed genoeg groeien. We moeten de kippen voeren volgens de instructies van de veearts.

Dat die veearts zelf het voer verkoopt, en er dus ook eigenbelang bij komt, leek niet tot hem door te dringen.

Toen heb ik nog maar eens rustig met hem besproken wat ons doel is met het houden van mestkippen. De bedoeling is dat we er een inkomen uit kunnen krijgen zodat het dagcentrum straks zelfstandig verder kan gaan.

Als we geen winst maken, heeft het geen zin om mestkippen te houden. We hebben het geprobeerd op de manier die de veearts ons vertelde. Maar dat werkte niet.

Dus we kunnen het nu nog een keer proberen op een andere manier. Als dat wel werkt, kunnen we er mee door blijven gaan.

Toen ging hij ook overstag. En de kippen groeien hard! Het zou fijn zijn als we ze over een paar weken voor een goede prijs kunnen verkopen. Dan is iedereen overtuigd dat dit de beste manier is om mestkippen te houden.

 

We zoeken nog een sponsor voor een kippenschuur in Namitambo. De kosten zijn ongeveer 1500 euro. Heeft u belangstelling dan kunt u contact met mij opnemen. bepinmalawi@gmail.com