Afhankelijk werk

Afhankelijk werk

In Malawi is het regenseizoen weer begonnen. De Malawiërs kunnen weer aan het werk op hun land. Zaaien, bemesten, wieden… Overal zie je de mensen weer bezig.

We zijn dankbaar dat tot nog toe de regens regelmatig vallen zonder hevige windvlagen. Daardoor kan het water diep doordringen in de aarde en spoelt het niet weg. De regens zorgen ook voor uitdagingen voor ons. Want 'waar regen valt, is modder', is het spreekwoord hier in Malawi. En modder zorgt voor slecht begaanbare wegen naar de dorpen waar je nogal eens een keer vast komt te zitten met je auto. Gelukkig zijn er altijd wel mensen die zo behulpzaam zijn om je auto er weer uit te trekken tegen betaling, maar dat wil je toch liever voorkomen.

Versterking vanuit Nederland

Op dit moment hebben we weer versterking gekregen van vier vrijwilligers uit Nederland, waar we heel blij mee zijn. Het is rond deze tijd altijd heel druk met het klaarmaken van alle eindejaarsgiften voor de kinderen en het personeel. 

En niet te vergeten de Kerstbijeenkomsten op onze vijf kinderzorgcentra. Dit jaar wordt de kerstbijeenkomst in kleinere groepen georganiseerd i.v.m. Covid-19. Maar alle aanwezigen hopen toch ook het kerstevangelie te horen. We hopen van harte dat dit gezegend mag worden aan vele harten.

      

Bij het uitdelen van eindejaarsgiften

Nieuwe school in Nkhomabasa

In januari begint het nieuwe schooljaar op onze scholen. In Mbulumbuzi en Namitambo hopen we dan met standaard 7 te beginnen. In Nkhomabasa starten we voor het eerst met onze eigen school standaard 1-4. Nkhomabasa ligt drie uur rijden van ons vandaan. Het dorp ligt ver verwijderd van de grote weg, dus er is heel weinig handel te doen. Er is veel armoede omdat de mensen afhankelijk zijn van de opbrengst van hun land, dat meestal schaars is doordat er weinig regen valt. Verder verkopen ze brandhout of houtskool waardoor ze nog wat kunnen bijverdienen. De overheidsschool is ver van het dorp vandaan en daardoor gingen veel kinderen niet naar school. We zijn blij dat we nu een eigen school kunnen starten, zodat de kinderen elke dag onderwijs kunnen krijgen.

Deze week hadden we sollicitatiegesprekken voor nieuwe leerkrachten. We hebben een heel aantal studenten van ons Bursary-programma die dit jaar hun leerkrachten-opleiding hopen af te ronden. Zij werden uitgenodigd voor een gesprek. Heel mooi dat deze mensen met de hulp van Timotheos zo ver hebben mogen komen. Ze willen heel graag voor Timotheos werken om zo ook iets voor andere arme (wees) kinderen te doen, zodat ook zij de mogelijkheid krijgen om hun talenten te ontwikkelen.

Geestelijke armoede blijkt uit sollicitatiegesprek

Elke keer weer vind ik het aangrijpend om te merken hoe groot de geestelijke armoede is in Malawi. Als ik tijdens het sollicitatiegesprek vraag hoe je zalig kunt worden, krijg ik meestal als antwoord dat je Gods geboden moet onderhouden en Zijn Woord moet lezen. Je hoort bijna niet over wedergeboorte en bekering. Heel triest, terwijl je van deze jongeren toch meer zou verwachten omdat ze al jaren bij ons in het programma zitten. Het kan zijn dat ze het niet goed kunnen verwoorden en dat als je er dieper op in zou gaan, er wel meer uit zou komen. Maar we hebben in ieder geval wel heel veel werk te doen om deze nieuwe leerkrachten toe te rusten…

Dat kunnen we nooit in eigen kracht. We hebben de Heilige Geest zo nodig die het kan toepassen in de harten van deze jonge mensen. Dat Gods Woord zijn kracht mag doen en dode zondaren levend mogen worden. Ik hoop dat er ook in de kerkelijke gemeente veel gebed mag zijn om Gods onmisbare zegen op ons werk.

     

Bij het einde van het schooljaar

Bedankt voor jullie steun!

Tenslotte wil ik iedereen bedanken voor het meeleven vanuit de gemeente. De gebeden in de kerk, een kaartje met een bemoedigend woord of een meelevend berichtje. Het heeft me goed gedaan. De Heere geeft elke dag weer wat nodig is. Hij geeft niet altijd waar wij om bidden of waar wij op hopen, maar hij geeft wat nodig is. Omdat Hij weet wat goed voor ons is.
“De Heere is goed en recht, daarom zal Hij de zondaars onderwijzen in den weg.” (Psalm 25:8).

Een hartelijke groet van Bep