Bijbels onderwijs

Bijbels onderwijs

Het is donderdagmorgen. Ik rijd het terrein op van ons dagcentrum in Namitambo. De scholen zijn weer open. Heerlijk om al die kinderen weer te zien op ons dagcentrum. 

Vanaf april waren de scholen dicht. En vanaf september kwamen ze maar één keer in de twee weken om hun voedselpakket op te halen. Het was steeds zo leeg en stil op het terrein. Alleen de kinderen van het Fosterhome en wat kinderen uit de buurt speelden soms op de speelplaats. Zeven maanden hebben de kinderen geen onderwijs ontvangen. Sommige jongens van standaard 5 en 6 zijn ineens de lucht in geschoten. Hun schooluniform zit veel te krap. Hoog tijd voor een nieuwe.

Paulus gebeten door een slang

Ik loop een rondje om al het personeel te begroeten. De kinderen zijn inmiddels weer in de klas en ook daar doe ik een rondje. Ik probeer altijd in één of twee klassen wat langer te blijven om met de kinderen te praten. Vandaag is dat in standaard 5. Ik vraag waar de juf over heeft verteld vanmorgen. Dat kunnen ze prima terugvertellen. Zelfs in het Engels. Het verhaal heeft waarschijnlijk indruk gemaakt. Het ging over Paulus op het eiland Malta. Hij werd door een adder gebeten, maar hij stierf er niet aan. 

In Malawi is iedereen bang voor slangen. Een slangenbeet kan dodelijk zijn. En zeker van zo’n giftige slang als een adder. Een mooi moment om even over door te praten. Als je een kind van de Heere bent, hoef je niet te vrezen. Hoe belangrijk is het om een kind van Hem te zijn. Bij Hem ben je veilig. Wat er ook gebeurt. Maar als je dat niet bent, dan ben je in groot gevaar. Elke dag kan je sterven en dan moet je voor de Heere verschijnen. Dan is het te laat. Daarom is het nu nog genadetijd. Tijd om de Heere te zoeken, nu Hij nog te vinden is! De kinderen knikken instemmend. Ik hoop dat ze het niet zullen vergeten.

Personeel Namitambo

Bezorgd

Daarna is het tijd voor een vergadering met de ‘seniors’ van het centrum. Het hoofd van de school, de dominee en de matron.
We beginnen de vergadering altijd met gebed en het lezen van een stukje uit de Bijbel. Dan staan we even stil bij datgene wat we gelezen hebben. Vandaag ben ik aan de beurt om een Bijbelgedeelte te lezen. Ik kies Mattheus 6 vers 25-34 en neem vers 33 om daar wat dieper op in te gaan. “Maar zoekt eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid en alle dingen zullen u toegeworpen worden.”

Samen denken we over deze woorden na. De Heere zegt eerst in dit hoofdstuk dat we niet bezorgd hoeven te zijn over de tijdelijke dingen. Daar zal de Heere wel voor zorgen. Maar Hij zegt dat we bezorgd moeten zijn voor de eeuwige dingen. Om de Heere te zoeken om door Hem behouden te worden. Met al onze zorgen mogen we tot de Heere gaan. Hij is de Fontein van alle Goed. Hij is machtig om ons te helpen in al onze noden.

Daarna bespreken we de agendapunten. Het is goed om alles even met elkaar door te spreken zodat we weer op één lijn zitten. Het team van Namitambo is betrokken en werkt vrij zelfstandig. Maar toch is het nodig om regelmatig met elkaar weer de puntjes op de ï te zetten. 

Wat als een kind niet luistert...

In het weeshuisje zijn wat problemen. Er was een jongen die niet goed luistert naar de ‘moeder’. De andere kinderen kopiëren zijn gedrag. Het is nodig dat er gepraat wordt met de familieleden van de kinderen. De kinderen moeten zich aan de regels van het weeshuis houden, anders moeten we andere maatregelen nemen. Het kan zijn dat we een kind dat niet goed luistert een maand naar zijn eigen dorp terugsturen. Vaak helpt dat wel omdat ze dan weer waarderen wat ze allemaal in het weeshuis hebben. De jongen is een paar dagen naar zijn eigen dorp geweest en daar hebben zijn familie en het dorpshoofd met hem gesproken over zijn gedrag. Toen hij terugkwam, was er echt een goede verandering te zien. Hij beloofde goed zijn best te doen en te luisteren naar de ‘moeder’ van het weeshuis. 

Verder is er ook een vergadering gepland met de dorpshoofden en de familieleden zodat zij nog eens goed met de andere kinderen kunnen praten. Na de vergadering heb ik even tijd om de financiële dingen met de matron en de dominee af te handelen. Dan begint de volgende vergadering met de leerkrachten. Ook op deze vergadering word ik gevraagd te beginnen met het lezen van een stukje uit de Bijbel. Ik had dit niet verwacht, maar vond het toch ook heel fijn dat ze het vragen. We staan stil bij Mattheus 6 vers19-26 En dan vooral vers 21: "Want waar uw schat is; daar zal ook uw hart zijn."

Zaaien

De vergadering verloopt verder goed. Het is mooi om te zien hoe de leerkrachten met elkaar proberen het onderwijs aan de kinderen vorm te geven. Na de vergadering praat ik nog even met de dominee. Hij vraagt me waarom ik dat Bijbelgedeelte had gekozen met de opening van de vergadering. Hij zei dat hij er door bemoedigd was. Hij maakte zich zorgen om de kerkbouw en de problemen met de moslims in het land, maar nu voelde hij rust in zijn hart. Dankbaar rijd ik weer terug naar huis. Wat een zegen om Gods Woord te mogen zaaien! Ondanks alle moeilijkheden mogen we hier toch mee doorgaan. De Heere Zelf zal ermee doen wat Hem behaagt (Jesaja 55:11).

Een hartelijke groet van Bep